 |
Żagań - Druga Strona Miasta (www.zagan.biz) Żagańskie forum dyskusyjne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tomiil
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: szkoda że Żagań
|
Wysłany: Czw 9:23, 19 Paź 2006 Temat postu: awa polecam |
|
|
makaron z groszkiem i szyneczka jak byłaś kiedyś na urlopie we Włoszech to jadłaś takie specjały włoskiej kuchni. Szybko tanio i smacznie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vincent
Gość
|
Wysłany: Nie 21:28, 22 Paź 2006 Temat postu: Zupa na rządy nastepnej kadencji:-) |
|
|
l'awa napisał: | niesmaczne było, tfu |
Spróbuj tej:-)
Polewka dziadowska
Do wrzącej wody wsyp ok. 20 dkg jeszmiennej kaszy perlowej i ugotuj na małym ogniu. Na smalcu zrumień tak ze 40 dkg chleba pokrojonego w kostkę.
Na drugiej patelni zasmaż ok. 15 dkg cebuli opruszonej mąką.
Chleb i cebulę wrzuć do garnka, podgotuj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Chyba, że masz inne wymagania smakowe np. śledź z marmoladą bardzo Ci smakuje to możesz dodać cukru:-)
vincent
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kucharstwa fan
Gość
|
Wysłany: Pon 10:43, 23 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Jako że idzie zima i chętniej zajadamy się tłustościami, podaję swój wypróbowany przepis na smalec - a właściwie smarowidło:
Smalec pycha
Składniki:
· Słonina bez skóry - 0,5 kg
· dobrze uwędzona kiełbasa - 10 dkg
· duża cebula - 1 szt
· sól i różne przyprawy
1. słoninę, kiełbasę, cebulę skręcić każde osobno przez maszynkę z drobnym sitkiem
2. najpierw topimy słoninę dodając nieco wody na początku, skwarki w płynnym smalcu mają zmienić kolor na lekko złoty
3. następnie wkładamy zmieloną kiełbasę i cebulę, podgrzewając całość przez ok. 5 minut na małym ogniu
4. schłodzony na łyżce smalec smakujemy , dosalając do smaku (pamiętajmy iż kiełbasa zawiera sól),
cała sztuka w zrobieniu dobrego smalcu polega na umiejętnym posoleniu
5. zdejmujemy z ogrzewania, dodajemy zioła do smaku - mieszając - np. majeranek – (dajemy go dość dużo), lub zmielone ziele angielskie lub zmieloną kolendrę lub oregano lub inne w zależności od upodobań
6. pozostawić do skrzepnięcia
7. przechowywać w lodówce
8. ważne ! smalcu na chlebie nie solimy
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
helmut
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: helmutenland
|
Wysłany: Pon 11:45, 23 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
awa ach jak dawno Cie me oczka nie widziały  
weekend? w domku brak neta?
dzis jem lazanię
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awa
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Żagań
|
Wysłany: Pon 14:26, 23 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Kuharstwa fanie, bardzo dziękuje   
dziś tylko pobieznie przeglądam forum, mam masę pracy
do ponownego 
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
helmut
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: helmutenland
|
Wysłany: Pon 14:48, 23 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
oj nie nie nie
zreszta widzisz zde-gust-owany, awa mnie olała
a ja tylko wyrazilem czystą radość, że znowu na forum Ją ujrzałem
czystą, szczerą i niewinną
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awa
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Żagań
|
Wysłany: Pon 15:03, 23 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
oj helmut ... zawstydzasz mnie.... ja niewinna, och.. szczera, och..czysta, a tak .. zarumieniłam się od tego wszystkiego ;p
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vincent
Gość
|
Wysłany: Pon 21:53, 23 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Słodko się robi to "cuś" slodkiego
10 łyżek wiórów z kokosa (Plus, Lidl Tesco:-)
10 deko dżemu z jabłek (Plus, Lidl, tesco, Biedronka u pani Krysi:-)
zalać niewielką ilością wrzątku (osiedle XXX lecia, Szprotawska - z kranu:-)
dodać cynamon (Lidl, Plus, Tesco, Biedronka, u pana Wojtka i tradycyjnie u pani Krysi:-)
odczekać z 5 minut (ratusz:-)
wlać szklankę ciepłego mleka (okoliczne pastwiska, urząd gminy)
i zjeść!
vincent
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awa
Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Żagań
|
Wysłany: Wto 9:13, 24 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
helmut napisał: | oj nie nie nie
zreszta widzisz zde-gust-owany, awa mnie olała
a ja tylko wyrazilem czystą radość, że znowu na forum Ją ujrzałem
czystą, szczerą i niewinną  |
według mnie mozna to było zrozumieć dwojako, nieczepaij się wiec
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|